lauantai 14. syyskuuta 2013

Ihana syksy!

Niin, vielä se on ihana! Mä tykkään kyllä niin näistä syksyn väreistä, tästä rehevyydestä. Melkein vois sanoa että Juhannuksen ajan kukinnan jälkeen syksy on kauneinta aikaa vuodesta. Ja nyt varsinki kun piha on niin siisti, ettei varmaan koko kesänä ole ollut. Tänään kävi puutarhavierailulla yli 50 vierasta, joka kuitenki näin pieneksi tapahtumaksi oli mun mielestä melko hyvä määrä. Joten kiitos teille, jotka kävitte! :)
2 päivää puunasin ja ähräsin ulkona, että sain pihan esittelykuntoon. Tämmönen päivä on hirmu hyvä siinäki mielessä, että tulee semmonen pieni pakko laittaa piha siistiksi, ei ehkä muuten olis tullut tehtyä kaikkea sitä mitä nyt tein. Tuli korjattua heiluriharakin, että sai putsattua hiekkakäytäviltä rikkakasvit pois. Se meni rikki jo viime syksynä, joten oliki jo korkea aika korjata se. Mansikkamaan siistiminen on vielä kesken, rönsyjä pukkaa taas urakalla...


Kukkiaki löytyy yllättävänki paljon vielä, kun oikein ajatuksen kans niitä kuvailin. 
Pensashanhikit on kyllä niin ihania pensaita näin syksyllä! Varsinki nämä matalampikasvuiset ja runsaasti kukkivat. Keltainen matala pensashanhikki ´Elisabeth´ on alottanu kukinnan jo kesäkuun alussa, sieltä lähtien on kukkinut hiljalleen ja nyt vasta näyttää olevan pääkukinta-aika menossa! Tämä vihretyy aikasin keväällä, ei ole semmonen risukasa niinku monet muut. 


Samoin päärynäpuupenkissä kukkii valkoinen pensashanhikki nyt kaikkein runsaimmin! Tämä penkki on näköjään näin syksyllä parhaimmillaan! Ja ihan kiva niin, koska muuta kukintaa on jo sen verran vähän.

 Syysleimut kukkii edelleen, myös kirjavat ja valkoiset lajikkeet. Nämä punaiset näyttäs olevan myöhäsimmät, mutta lajike ei enää tallessa.


Syysmyrkkyliljat nousee myös, ainaki nyt on ollut sen verran lämmintä, että nämä on monta viikkoa aikasemmassa, mitä viime syksynä. Ehkä ehtii aukoa kukatkin paremmin. 


Kangasajuruoho keskellä kukkii taas, ilmeisesti toista kertaa, vaiko onkohan kukkinu koko kesän?! Tuli Heinäkuun aikana lähes kuukauden tauko, etten pihalle ehtiny käymään ollenkaan... en siis nyt tiiä onko kukkinu yhtäjaksosesti vai miten. Neidonkurjenpolvet ja Verikurjenpolvetkin kukkii edelleen. Ja tässä kuvassa näkyy myös tuo erilaiseten lehtimuotojen tuoma vaihtelu. Minusta nuo kurjenmiekan vaaleat lehdet on aika ihanat tuossa!


 Ja aatella, nämä ruusut mä olin vähällä kaivaa keväällä pois ja heittää kompostiin! Onneksi en kaivanu, kesäkuun loppupuolella nimittäin lähti vasta kasvuun, kaikki maanpäälliset näistä paleltu viime talven aikana! Ihme ruusuja, kun silti kukkii nyt!


 Ja tämä kaunokainen on Viron tuliainen viime kesältä. Aika hieno, erikoinen kukka! Nimi mulla vaan on hukkunu jonnekin, en enää löydä sitä nimilappua tälle ja en muista mikä tämä oli! :( Tunnistaako kukaan? Mä en kyllä missään muualla edes ole nähnyt tällasta...ei hajuakaan, pitkäskö tämän edes menestyä Suomessa.16 kommenttia:

Kardemumma kirjoitti...

Olisin ollut myös kiinnostunut, mutta emme olleet nyt siellä päin. Joskus, kun tulemme mieheni sukulaisiin, voisin pistäytyä puutarhassasi.

Kruunu Vuokko kirjoitti...

On hienoa kun puutarhurit avaavat ovensa ja pääsee tutustumaan toisten harrastajien puutarhaan ja saamaan uusia vaikutteita.

Puutarhuri kirjoitti...

Kardemumma, ilman muuta saa tulla käymään, kun vaan ilmottelee vähä etukäteen nii tietää olla kotona :)

Kruunu Vuokko, oli se itelleki antoisa päivä, mukava jutella toisten samanhenkisten "puutarhahullujen" kans ;)

Satu kirjoitti...

Kiitos eilisestä! Oli tosi kiva käydä ja nähdä kaikki livenä :) Upea ja iso piha kyllä teillä on. Tykkäsin kovasti etenkin istutusalueiden rehevyydestä, multaa ei näkynyt missään. Kivasti olit yhdistellyt just lehtimuodoiltaan erilaisia kasveja.

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos Satu <3 Hyvä ettei ollu turha reissu lähteä tänne asti. ;)

Taina T kirjoitti...

Kaunis piha. Upeita kiviä ja käytäviä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Laitappa kuvaa siitä teijän sähköpaalu projektista?

maaruska

Puutarhuri kirjoitti...

Ee auta vielä laittaa, se on samassa vaiheessa kun viimeksikin... :P Puinnit ollu nyt tärkeämmät kun piha, mutta jospa ne nyt tässä jossain välissä saatais laitettua kun saatiin puinnit päätökseen. :)

Eija kirjoitti...

Huomasin, että blogikentässäsi on vielä viime keväisen blogini teksti "Puutarha ja blogisti ovat talviunilla ..." Ei ollut minulta kovin järkevää laittaa tuota tekstiä blogin nimi-kenttään. Lukijat joutuvat muuttamaan sitä :)

Sylyvi kirjoitti...

Suloinen ja erikoisen näköinen ruusu!
Ylpeänä ilmoitan, että oon kaivanu kukkapenkkini ylös ja laajentanu sitä sen mitä nyt loppukesästä rahkeet anto myöten ja laajennus jatkuu ens kesänä. Sitten siitä tulee semmonen mini- ja "arkiversio" siitä yhestä kukkapenkistä, joka on nuissa sun viron kuvissa. :)

Puutarhuri kirjoitti...

Eija, mistähän sen voi muuttaa? Mä en oo kovinkaan viisas tämä bloggerin käytössä...

Sylyvi, sehän on jo jotain! :D Pidän peukkuja sun penkin puolesta, että jaksat joskus vääntää sen loppuun. ;)

Anne kirjoitti...

Kiitokset kun järjestit avoimet ovet. Oli todellamukava käydä katsomassa upeaa pihasi. Ja saipa itsellekin uusia vinkkejä ja intoa pihan laittoon :)

Eija kirjoitti...

Saat muutettua mun blogin nimeä, kun klikkaat blogisi oikeassa reunassa olevan 'näitä seuraan' kentän alareunassa olevaa työkalujen kuvaa. Eli kaikkien blogien jälkeen on tämä työkalun kuva. Siinä lukee 'muokkaa'. Sieltä avautuu kaikkien lukemiesi blogien nimet ja siellä on kohta 'nimeä uudelleen'. Toivottavasti osasin neuvoa oikein :)

Eija kirjoitti...

Nyt vasta huomasin, että olitkin jo muuttanut nimen.
Kivaa keskiviikkopäivää !

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos, joo jostain mä illalla sen löysin, en kyllä noin miten sä neuvoit, jotenki paljo monimutkasemmin :D Hyvä tietää tuokin. ;)

Anne, kiva, kiitos käynnistä! :)

pioni kirjoitti...

Oi miten ihana ruusu, onneksi et hätäillyt keväällä.