maanantai 6. kesäkuuta 2016

Kasvimaalla

Tänään on touhuttu kasvimaan kimpussa. Laitoin pari kasvulaatikkoa lisää, niin sopii kasvattelemaan vähän enemmän. Ennen nuo lavakaulukset oli kompostina, mutta tulin siihen tulokseen että paremmin on hyödyksi kasvimaalla, kun on kuitenkin tuo toinenki komposti. Eihän nuo mitään priimatavaraa enää ole, mutta jos ne nyt jonku aikaa menis. 
Eilen syntyi taas uusi kuu, joten tänään nyt sitten kylvin herneet ja salaatit noihin uusiin laatikoihin. Vanhan kansan sääntö on, että maan päälle satoa tekevät vihannekset kylvetään kasvavalle kuulle, ja maan alle satonsa tekevät taas vähenevälle kuulle. Kasvavalla eli yläkuulla kasvu ohjautuu maanpäällisiin osiin, kaikki kasvaa silloin voimakkaammin. Ja vähenevällä eli alakuulla voima taas menee juuristoon päin, niin juurikasvit kasvaa sillon paremmin. 
 Pajuista katkottiin oksia jo valmiiksi herneille tuiksi, aattelin että nyt tehdään kerralla valmiiksi, kun kuitenki tahtoo unohtua nuo tuet, muina vuosina ne on jääny laittamatta. Etualalle istutin pari köynnöskrassia, niitä kun jäi yli kesäkukkaistutuksista, niin tännehän ne sopii koristukseksi :)Porkkanat, retiisit, punajuuret ja nauriin kylvin reilu viikko sitten ja kaikki on tullu jo mukavasti pintaan. Ilmat on suosinu nyt, täällä ei ollu viime yönä hallaa, niinku monin paikoin muualla Suomessa kuulettaa olleen. 


Ruohosipulia tulee napsittua vähän väliä hommien lomassa...lapset jo valittaa että äiti haisee aina pahalle :D Mutta ku se on niin hyvää! Kaupasta ostetut salaatin jämän on istutettu kans tuonne ruohosipulin juurelle ja heti alko kasvattaa uusia lehtiä. Näistä saadaan pikemmin satoa, mitä ite kylvetyistä.Mansikat on kukassa, toivottavasti hallat pysyykin poissa, niin sais satoa. Ei kaivattais kylmiä ilmoja nyt tähän väliin. Toisesta nurkasta tuolta takaa pilkottaa se lähdekin, jännä miten paljon se muuttaa näkymää, vaikka niin pieni alue kuitenkin kyseessä. Heti on ihan eri tunnelma.

 

Rivivälejä on uusittu tänään, pari koululaistyttöä oli mulla apulaisina. :) Oli niin ruohottuneet nuo käytävät jo, että piti siistiä vähän. Vanhat kankaat ja hakkeet jätettiin tuonne alle, tyhjiä apulantasäkkejä laitettiin suodatinkankaan asemasta ja uudet hakkeet niiden päälle. Nyt siinä on käytännössä kaksinkertanen suojaus pohjamaahan. Pikkusen jäi hommat kesken, kun loppui hake, mutta huomennapa jatketaan. Sinänsä oon onnellisessa asemassa, että saan hakkeet iteltä, kun on maatilan puolella hakelämmitys rakennuksissa, niin ei tarvitse ostaa. 


Ja mikä parasta, velipoika tuli hommiin ja nyt tehdään tuo kasvihuone ihan oikeasti valmiiksi. Kaks kesää oon sitä jo ootellu ja haaveillu, mutta ei ole joutanut sitä tekemään. Pohjat on nyt tehty, lätkätty ja tasoteltu, jos huomenna pääsis alotteleen seiniä. 2 kommenttia:

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Kyllä tulikin siisti.

Kivimäen emäntä kirjoitti...

Hakkeella tuleekin siistin näköiset käytävät. Taidankin laittaa omaani sitä. :)