keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Mummulan pihamaalla

Ajattelin ihan huvikseni laittaa juttua mummulan pihaltakin, tätini suostumuksella tottakai.
 Mummuni oli myös innokas puutarhan laittaja, pitkät pionipenkit kukki komiasti joka kesä. Oikeastaan mummula on myös mun syntymäkoti, olin 6 vuoden kun muutimme sieltä pois, asuimme silloin mummulan yläkerrassa.
Sieltä pihalta oon ensimmäiset taimeni saanu ja niitä kasvattanu ja lisänny tänne omaan pihaan. Unkarin syreenin juurelta sain alkuja, Sammalleimu on kymmeniä vuosia vanhaa kantaa, Hansa- ja Kurtturuusut on peräisin sieltä myös. Jotain muitakin kivikkokasveja ja perennoja oon saanu myös, mutta en enää muista kaikkia.


Kait se on sieltä periytyny mulle tämä puutarhainnostuskin. :)
Tällä hetkellä taloa asuu tätini miehensä kans. Ja täytyy sanoa ettei ole "pekkaa pahempi" hänkään! ;)
Vuosi vuodelta piha vaan kaunistuu ja ompa siellä semmosiaki erikoisuuksia mitä ite en ole saanut kunnolla kukkimaan ja kasvamaan, Itoh-hybridi pioni ´Barzella´, kukkinu jo monena kesänä.


Ihana huvimaja perennapenkin takana, muutamat päiväkahvit on tuolla tullu joskus juotua, ei kyllä tälle kesää, vielä? :)


Pihassa on vanha navetta, muistan vielä kun papalla oli siellä lehmiä, olisko ollu 2 tai 3. Ei ihan nykymittakaavassa sellasta navettaa ja eläinmäärää pidettäisi. Ennen sillä on pärjännyt.


Vanha renkaan vanne on toiminu kesäkukkien istutusastiana useamman vuoden, tämä on aika ihana ja sopii pihaan ja tyyliin. 


Aitan seinustalla rehottaa Kirjovuohenputki. Tähänki ihastuin, istutin sitä Kiiltotuhkapensaiden ja metsän rajaan, jossa se saa vapaasti levitä. Se nimittäin leviää, Vuohenputki kun on. Mut kirjavalehtisenä on tosi ihana! Tosin mulla kasvupaikka on aika kuiva, pysyy siinä ihan hyvin kurissa, eikä ole metsän puolelle kuitenkaan levinnyt.


Vanha myllynkivi toimii amppelitelineelle tukena.


Ja voi sen suihkulähteen eli vesiaiheen tehdä näinki! Helppo ja pieneen tilaan menevä. Suihkulähde itsessään toimii aurinkokennolla, ei tarvitse sähköä...tosin ei kyllä suihkuttele jos ei aurinko paista. ;) Mut onhan tuo nyt paistanu ihan kiitettävästi. Tynnyrin täti oli tuunannu ite, teipannu tiiilikuvin pintaan ja spray-maalilla maalannut harmaat tiilet. Aika kiva! Ympäristön maisemointi tieten vielä vähän kesken, olisko ollu kiviä tulossa tuohon vielä.


Taustalla pellon laidalla on vielä vanhan meijerin rakennus, kysyin kyllä mikä se tarkalleen on, mutta kun en kirjoittanut ylös, niin enhän mä enää muista.

Perinteinen, Suomalainen maailaismaisema, kaukana kaupungin metelistä ja liikenteen humusta. Tuolla sielu lepää! 9 kommenttia:

Pelaguu kirjoitti...

Kaunis vanha miljöö! Tämä on mieleeni.

Tiina Laiho kirjoitti...

Ihanan näköistä! Sain lapsena mammani pihasta vanhempieni pihaan istutettavaksi mm. ruusun, pionin ja keisarinkruunuja. Nyt tekisi mieleni ainakin keisarinkruunut kuljettaa omalle mökille muistoksi mutta nykyisin kyseisessä kukkapenkissä kasvaa runsaasti juolavehnää, joten pelkään kuljettavani sen samalla mökkiriesaksikin.

Elmeri kirjoitti...

Aivan ihana kesäparatiisi! Näkee kyllä että tätä puutarhaa on rakastettu ja hoidettu :).

Lilium kirjoitti...

Ihana paikka. Kauniisti ja hyvin hoidettu.

Saija kirjoitti...

Kaunis vanha pihapiiri! Ja miten ihania nuo ritarinkannukset. Tarviikohan niitä tukea? Mietin, et onko nuo siniset jotain vanhaa kantaa, joka ei tukea tarvi. Oo varovaonen sen kirjovuohenputken kanssa, on hankala jos pääsee villiintymään. Itsellänikin sitä on, mut istutin juurimatolla eristettyyn tilaan.😊 Sulla on muuten kaunis piha, eikä niin valtavan kaukanakaan.... Olet taitava puutarhuri ja monesti ihaillut sun aikaansaannoksia....

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos kommenteista! :)

Tiina, voihan se olla että Juolavehnä tulee mukaan, se lähtee niin pienestä juurenpalasta kasvamaan. Mutta eikös keisarinkruunulla ole sipuli? Saisko ne juuret niin puhtaaksi, että vois siirtää? Mulla itellä sitä ei kasva, ei ole kokemusta.

Kiitos Saija. :)
Mä en hoksannu katsoa oliko niillä tuki, mun mielestä ei? Luultavasti ne pysyy pystyssä ilmanki, ellei nyt tule kova rajuilma joka kaataisi. Ei tietääkseni ole mitään vanhaa kantaa, täti oli jostain tilannut jonkunlaisen sekoituspaketin niitä. Tämä mun muisti on vaan niin lyhyt, etten enää muista mistä ja milloin.

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Aivan ihastuttava pihapiiri kauniine kukkineen.

Tiina Laiho kirjoitti...

Niinhän taisi muuten ollakin. Siitä on varmaan 20 vuotta kun olen niitä istuttanut niin ei ole enää mitään mielikuvaa mutta täytyy ehkä turvautua googlen apuun. :)

maatuska kirjoitti...

Kaunista on mummolassakin. Upea upea tuo keltainen pioni :D