sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Projektina uima-allas

Umpeen ruohottunut pelikenttä sai uuden käyttötarkoituksen. Pari viikkoa sitten täällä kävi minikaivuri siistimässä kentän reunat, että saisin hirret siihen, kankaat ja uudet sorat päälle. Kaivauksien jälkeen sieltä paljastuikin lähde, joka nyt kaivettii auki. Vajaan metrin päässä maanpinnan tasosta löytyi kallio, siellä n. 0,5m mittainen halkeama, josta vesi pulppusi. Ja tottakai mä halusin sen hyödyntää niin tehtiin siihen kaivo. :) Kovin nopeaan tahtiin sinne ei tule vettä, mut sen verran kuitenkin, että tulevalle pihasaunalle siitä pumpulla vesi otetaan. Ja jos se on juomakelpoista, niin kyllä sitä varmaan tulee juotuakin. Pitää vielä tutkituttaa se ympäristölabrassa, niin näkee mitä sisältää. Mut kylmää ja kirkasta ja hyvän makuista se on. Sen verran uskaltauduin maistamaan ;)

Ja se pelikenttä siitä vierestä sitten otettiin samalla montulle, meinataan laittaa allasmuovi ja suodatinsysteemit siihen, että saadaan uima-allas. Pihasaunan tulevalle terassille matkaa n. 10m. :) Ja taatusti tällä käyttöä on enemmän, mitä pelikentällä. Toinen pää jää matalaksi, että lapsetki pystyy paremmin uimaan. Toiseen päähän n. 1,5 syvästi vettä. 3 vanhinta kyllä ui jo täyttäpäätä, nuorimmainenki on 5 vuotias ja pääsee ens kesänä uimakouluun, joten sen puoleen uskaltaa jo tehdäkin. Ja eipä tartte sitte kuljettaa joka päivä uimaan! :)

Uima-altaan monttuunkin nousee vesi 5 eri kohtaa, joten tuonne takalaitaan vedettiin vielä salaoja, josta vesi kulkee salaojakaivoon ja sieltä pumpulla pois. Nythän sinne sitä vettä kertyy vielä aika paljon, mutta tuskin enää sitten samoja määriä, kun saadaan muovit ja uimavedet siihen päälle. Varalta kuitenki salaojitus, ettei ala muovin alle kerryttämään vettä.  


Kasveja aion istuttaa tuonne ympärillä olevien vallien päälle. Kankaalla ja mukulakivillä ensin maa piiloon ja jonkulaisia kasviryhmiä sinne harjanteen päälle. Vielä en tiiä tarkkaan mitä laitan, ehdotuksia otetaan vastaan. ;) Kuulemma ei saa olla mitään semmosia, missä on lehtiä ja roskais sitä vettä... joten havulinjalla kait mennään. Vallit on ihan sitä varten, ettei pintavedet pääse valumaan altaaseen, täällä rinteessä kun sitä vettä varmasti tänne muuten tulis.
 Tämmöstä täällä on viikko nyt touhuttu, reilun viikon päästä saadaan allasmuovit. Puutarhassa ei ole tullut tehtyä nyt mitään, muuta kuin kasteltua kesäkukkia...on niin kuivaa ja lämmintä, että sadetta kait tässä kasvit jo kaipaa. 9 kommenttia:

Satu kirjoitti...

No wau! Ihan mahtavan näköinen uima-allas teille tulossa! Kyllä tuonne kelpaa saunan jälkeen pulahtaa :)

Saila kirjoitti...

Vautsi, vähänkö ihana oma saunaranta :-)

Tiina Laiho kirjoitti...

Tätä projektia seuraan kyllä erityisellä mielenkiinnolla. Välillä nimittäin mielessä pompsahtelee haave omasta pienestä lammesta mökin pihassa. Näkee nyt jo, että upealta tulee näyttämään teillä.

vaalean vihreää kirjoitti...

Oho, mikä projekti. Hienolta vaikuttaa!!

Minna kirjoitti...

Tuota ei ihan hartiavoimin olisikaan saanut kaivettua, mahtuu mukavasti pulikoimaan!

Puutarhuri kirjoitti...

Kiitos :) Jos vaan onnistuu hyvin, nii onhan se mukava. Mökki ja oma ranta takapihalla, mikäs sen parempaa. Ei tarvi kauas lähteä lomalle. ;) Me kun ei juuri joudeta lomailemaan tuon maatilan takia.

pioni kirjoitti...

Teillähän onkin iso projekti meneillään, varmasti ihana päästä pulahtamaan veteen omalla pihalla!

Nummentonkija kirjoitti...

Kyllä teitä nyt potkaisi onni huopatossut jaloissa, kun vielä lähde ja vettä mäestänne löytyi. Kun saat altaan valmiiksi on paratiisisi täydellinen. Onnitteluni!

Puutarhuri kirjoitti...

Totta, jos tuo kaivovesi vielä olis juomakelpoista, tuntuis kyllä melkein lottovoitolta ;)