torstai 4. kesäkuuta 2015

Rikkakasvien liekitin

Nyt löyty muuten tälle puutarhurille semmonen työväline, jota on etsitty vuosia! Oon kyselly joka puutarhamessuilla, kolunnu puutarhamyymälät ja agrimarketit ja kaikki! Ja kuinkas ollakaan, sitten sitä saa täältä meidän omasta rautakaupasta! :) Tosin tilaustavaraa on, ei hyllystä suoraan. Eikä ollu edes kallis, oisko ollu 35€ tai 39€, alle neljänkympin kuitenkin. Paketissa lukee Linea Bruciaerba, Kemper group, jos joku tarvii samanlaista. Suomenkielen sanaa siitä ei löydy, mutta on kyllä niin helppo käyttää, että ei tarvinnu minunkaan ohjeita kysellä.

Kyllä alko rikkakasvit häviämään kivien koloista ja laattojen välistä. Puoli tuntia ainakin sillä tohottelin ja vielä jäi kaasua. Aivan verraton värkki! Ja tällä voi liekittää myös vaikka porkkanapenkit, ennenkun siemenet taimettuu. Vesiheinän alut kuukahtaa ihan sekunnissa, kun yli vaan vetäsee.


Ja toinen asia mistä pitää mainita, on tämä Biolanin Vihreä multa, ilmeisesti uutuus, kun ei ole ennen tullut vastaan. Erikoista tässä on se, että se sisältää hiiltä. Pussin kyljessä lukee, että hiili sitoo vettä, eli tasapainoittaa vähän kosteutta mullassa ja on lisäksi pieneliöstölle hyväksi.
Mutta se miksi ite tähän kiinnitin huomiota, se on erinomaisen hyvää maanparannusmultaa omena- ja hedelmäpuille yleensä! Hiili toimii kuulemma osittain kalkin korvaajana maaperässä, eli se vähentää kalkituksen tarvetta. Toisin sanoen maan ph pysyy siis tasaisempana hiilen ansiosta. Ja siitäkös omenapuut tykkää! Multa on vielä luomua, joten eipä tästä enää paljoa paranneta. :) Lisäilin ite tätä nyt kasvimaalle ja vähän huonompiin kohtiin istutusryhmiin, joissa on ollut välillä ongelmaa kasvun kanssa. Mielenkiintoista nähdä, onko isompaa vaikutusta kasvien kasvuun.


7 kommenttia:

Gitta kirjoitti...

Tuolle vempeleelle olis käyttöä meidänkin puutarhassa. Kiitos vinkistä.

Navettapiika kirjoitti...

Ostin kans tuata hiilimultaa. Kokeelen ainaki muutamalle kärhölle.

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Liekitys on oiva apu rikkaruohoja vastaan. Meillä on liekitin, joka on liitetty isoon kaasupulloon ja näin kaasua riittää pitkäaikaiseenkin liekitykseen ja isolle alueelle.

Maarit kirjoitti...

Kiitos vinkistä! Kuinka kauan kestää tuo säiliö?

Teija kirjoitti...

Mitähän mä osaisin sanoa, ehkä reilun puoli tuntia sillä tohottelin ja vielä jäi kaasua vähän. Eihän se mikään valtava ole, mutta kevyt ja helppo kuljettaa, ison kaasupullon kans pääsee pidemmälle, mut onhan se painavampi :) Ei taida montaa euroa maksaa tällainen uusi pullokaan, jos pari pulloa ostaa ennakkoon vaihdettavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

hyvä idea. Meillä rantapengerryksen kivien väliin just sopiva. Kiitos vinkistä. Olisiko sulla joku niksi vuohenputken varalle! Tuska on suuri, kun tuntuu valtaavan vuosi vuodelta enemmän alaa perennapenkistä.nkohta penkkiin ei muuta mahdu. Kitkeminen ei tunnu tuovan tulosta ��
T. Leena

Teija kirjoitti...

Voi siinäpä on riesa kyllä! Ei taida kitkeminen tosiaan auttaa sen hävittämiseen, ainoa vaihtoehto mahtaa olla myrkyttäminen, perennojen ylösnosto ja perusteellinen putsaus ja uudet mullat. Kovan työn saa tehdä, että sen saa hävitettyä pois. Huonolla tuurilla joutuu uusimaan kukat ja kaikki. Sitä ei tarvi jäädä kuin pienen pieni juuren palanen perennan juurakkoon, niin lähtee kasvamaan ja taas kohta valloittaa joka paikan. Ja jos sitä on joka puolella pihaa, niin ei siinä oikein auta kuin yrittää hyväksyä ja koittaa jotenkin pärjätä sen kanssa.