sunnuntai 23. elokuuta 2015

Miniunikkoja...

 No onhan siellä Pioniunikoissakin jotakin kukkia, pieniä kylläkin ja matalia, jää ihan Ruiskaunokkien alle piiloon. En tiiä mikä se nyt on kun en saa näitä kasvamaan, vaikka ihan toukokuulla jo kylvin ja kosteutta on riittänyt. Siemenet on peräisin Sailalta Saaripalstalta, liekkö sitte niin että ei ne etelän siemenet täällä pohjoisessa jaksa kurkotella ;)  Jokunen siemenkota kuitenkin tulollaan, pitää antaa niiden kylväytyä, jos ens kesänä onnistuis paremmin.


Ruiskaunokit on kyllä nättejä, niiden kaveriksi kylvin muitakin kesäkukkia joiden nimiä en tietenkään enää muista. Mutta tuo valkonen on myös joku niistä...kehäkukat ei ole vielä kukassa, niitä odotellessa...


Kasvimaa on jäänyt vähän oman onnensa nojaan, Raparperit oli sen verran jo kärsiny, että leikkelin lähes kaikki pois. Hyvällä tuurilla, jos syksy on lämmin, tästä saa vielä vähän satoa. Levittelin nyt nurmikonleikkuujätettä sille, jos antas vielä lisäpotkua. 


Kasvulaatikoissa on Hernettä, Porkkana ja Lehtikaalta. Herneet on kaatunu, kun en saanut laitettua tukia niille, mutta samapa tuo kun kuitenkin palkoja saa, niihin tulee ihan himo kun yhen syö :) Samoin lehtikaali on tosi hyvää, monesti tulee pihahommien lomassa käytyä napsimassa lehtiä välipalaksi. Toistaseks ei ole tullut tehtyä siitä sen kummempia, mutta sipsejä meinataan vielä kokeilla.


Omenat kasvaa ja kehittyy, mutta eipä niistä taida syötäväks olla tälläkään kertaa. Lähes joka ompussa on reikiä, joista valuu tahmaista nestettä, joku toukka siellä nyt myllää ja syö omput pilalle... ei taida olla montaa "puhasta" omppua.


Keväällä alasleikatut Keijuangervot on melkein entisen kokoiset. Kukkii kovasti vieläkin, leikkaus siirsi vaan kukintaa lähes kuukaudella eteenpäin. Muuta haittaa siitä nyt ei ole ollutkaan. Turhaan monesti pelätään pensaiden leikkuita, tai harmitellaan sitä että ne on pitkään ruman näköisiä. Mutta ainakin Angervot kestää sen hyvin ja kasvaa nopeesti takaisin. Toki pitää tietää mitä leikkaa.


Pensashanhikit on komeimmillaan. Tuosta näkee hyvin kahden eri lajikkeen eron, kukinta on samanlainen suunnilleen mutta kasvutapa taas ihan erilainen. Päädyssä on pari puskaa ´Tervolaa´, se on tuommonen korkea ja tuuhea. Muurin reunalla on taas puolta matalampaa ´Elizabethia´, joka sopii vaikka kivikkopenkkiinkin havujen kaveriksi. Tuo on siitä kiva, että kukkii melkein koko kesän ja pysyy siistin näköisenä. 


Syysleimutkin alkaa pikkuhiljaa nostaa nokkaansa, punaiset on osittain kadonneet mutta valkoista näyttää onneksi löytyvän. Taustalla Väriminttua ja etualalla Tarhapiiskua. Ja kesäkukkasia toisessa, on jotenkin niin ihanan hehkuvat värit :)


Nukkapähkämössä pörrää kimalaisia ja möttisiä ihan urakalla. Tämä meinas kokonaan kadota toissa talven aikana, mutta nyt lähtenyt taas leviämään. Näyttää siltä, että joka toinen kesä se on vähän kadoksissa ja joka toinen kesä kukkii komeasti, en tiiä mikä sen tekee. Kun tietääkseni tämän ei pitäs olla kaksvuotinenkaan, että siitä johtuis. 


Ja nyt pitää lähteä jätskin ostoon, lupasin lapsille haravointipalkkaa, kun kuskattiin nurmikonleikkuujätettä taas kottareittain kompostiin. Nurmikko se on joka tässä pihassakin eniten vie aikaa, pitäs melkein vähentää sen pinta-alaa niin pääsisi helpommalla ;)

4 kommenttia:

Suvi Kullström kirjoitti...

Kauniita kukkasia <3 SUVI

Navettapiika kirjoitti...

Eihän ne munkaa piooniunikot palio suurempia ollu. Tua nukkapähkämö on mulla hankintalistalla.

Nummentonkija kirjoitti...

Ikävä, että pihlajanmarjakoit ovat pilanneet teidänkin ensimmäiset omenanne. Ne tulevat aina, kun pihlajanmarjoja ei ole. Pilalla ovat täälläkin. Onneksi omenoita on vähän. Harmillisinta olisi, jos puut olisivat hedelmiä täynnä. Hyvää menestystä muissa toimissa ja kivaa jatkoa kesälle!

Teija kirjoitti...

Kiitos Suvi :)

Navettapiika, mun unikot on ennen olleet semmosia lähes metrin korkuisia ja tosi komeita, sillä ihmettelin näitä ;)

Nummentonkija, kiitos, onpa kiva kuulla sinustakin! :) Pihlajissa ei tosiaan ole kovinkaan marjoja, muutamissa yksittäisissä puissa vaan, siitäkö se sitten johtuu. Ei enää niin muista noita tuholaisjuttuja, kun kouluajoistakin on jo kymmenen vuotta aikaa ja mulla tämä taas olis ollut ensimmäinen kunnon omppusato.