keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Sekamelskaa, uima-allasta ja muuta mukavaa

Joku kerran tässä meinas että meidän piha on niin tiptop ja valmis jo, että mitä sä enää sitä rappaat :D Voi voi, ei kyllä siltä tunnu eikä näytä! Uima-altaan reunoja oon koittanu siistiä ja istutella, jotta sais sen erottuun tuosta ympäröivästä pusikosta ees jotenki järkevästi. Mutta on tässä työtä, voi että ku joutaski niin paljo tuolla olemaan, kun tuo vaatis. Koneilla tuonne ei enää pääse, joten käsipelillä kottikärryjen kans ja talikolla oon kääntäny tuota savikkoa, keränny kivet ja rikkaruohot pois. Suodatinkangasta tilasin ison rullan taloon.com:sta, sieltä sitä sai kohtuu halvalla... Ja 2m levyisen kaistaleen koko altaan mitalta katoin kankaalla, istuttelin siitä läpi muutaman pylvästuijan, 3 purppuraheisiangervoa ja pari siperiankurjenmiekkaa. Väleihin aion lisäillä pikkuhiljaa koristeheiniä, mm. viiruhelpeä, rantavehnää ja merikauraa. Kangas piilotetaan erikokoisilla mukulakivillä, koitan saada tähän aikaan vähän semmosta merellistä tunnelmaa. Visio on päässä aika tarkasti, mut toteutus on niin hidasta, että meinaa tuskastuttaa...
Terassilta laskeutuvien portaiden kulmaan sain ykskaks tämmösen idean, että käytän hyödyksi rakennusaikana ylijääneitä hirrenpätkiä, jotka on lojunu tuossa metikössä jo pari talvea. Portaiden toiselle puolelle tehtiin porrastukset vanhoilla hirsillä, ja tähän toiselle puolen sit kaivoin ja hakkasin nämä hirret pystyyn, osittain maahan upotettuina. Kovin siisti tuo ei vielä ole, kun kaikki hirret oli vähän eri mittaisia, eikä niitä saanu tähän mitenkään tasasesti. Meillä ei kyllä mikään muukaan ole niin justiinsa suorassa, mun mielestä maalaispihan ei tarvi ees olla viivottimella tehty. ;) Toisaalta ihan kiva noinki, mut saahan nuo vielä moottorisahalla sahattua tasasiks jos jää haittaamaan. Multaa sisään ja siihen joku jalosyreeneistä, joita tuolla etupihalla on vähän liiaksiki... tai sitten ruusu? Mietinnässä vielä.


Ja sama kiviteema jatkuu tässäkin, tuommosta pikkukiveä keräilen tuon kankaan peitoksi. Pähkinäpensas tarttui keväällä Särkältä matkaan, sen istutin ison kiven kupeeseen. Tosin kaivoin savikkoa alta pois puoli metriä, paransin pohjamaata mullalla ja täytin kuopan multaa täyteen. Pitäs kasvualustan nyt riittää. 
Kyllä kai tästä vielä joskus hyvä tulee, vaikka nyt näyttää kyllä niin sekasotkulta koko työmaa! 


Melkein koko päivän meillä sit paistokin aurinko ja lämpimästi. 4 jälkeen ropsautti vähän vettä, samoin nyt illalla. Komeita mustanpuhuvia pilviä kyllä ajelehti vähän väliä yli, mutta ei nuo satanu. Pitkään onki ollu kunnolla satamatta, ihan hyvä ois, jos vähän aikaa satais pitempäänki. Viljapellot kaipais kovasti vettä, kuivuus on kyllä vaivannu tänä kesänä.Raparperi tässä alla vasemmalla on kukkinu komiasti jo vähän aikaa, ei raaski leikata noita kukkia pois, vaikka tiiän että kannattais... ;) Kait tiesitte, että raparperin kukka ja lehtikin on myrkyllisiä? Niitä ei voi käyttää, vaan ne saa heittää menemään. 


Maanpeittopaju ´Tuhkimo´ on aika kiva hopeinen lisä tuolla mansikkamaan reunalla olevalla hirsimuurilla. Vaikka siinä ei niin kukkia ole koristeena, tuo lehtien väri ja kasvutapa on viehättävä. 
Köynnösportilta laskeutuvat portaat on siinä maanpeittopajun vieressä, ihan nyt ei sattunu molemmat samaan kuvaan, mutta tuohon yhteyteen tuo siis kuuluu. Toisella puolen kasvaa taikinamarjaa, sitä oon muotoleikannu neliskanttiseksi aidanteeksi tuohon nurkkaan. Näillä tämmösillä pienillä jutuilla saa pihalle ihan erilaista ilmettä, ei aina tarvi sitä isoa kukkapenkkiä, vähemmälläki pärjää halutessaan. Molemmat on vaatimattomia kasvupaikan suhteen, pärjäävät ilman hoitoakin aika hyvin.

 

 

Aamusikalan jälkeen otin haran käteen ja harasin kasvihuoneelle ja siitä ohi kasvimaalle menevän hiekkakäytävän. Tuo on kiva, mutta työläs pitää puhtaana. Kerran kesässä ainakin se pitää ihan lapion tai kanttausraudan kans käydä läpi ja kitkeä kunnolla, jos meinaa että pysyy siistinä. Tosin tuon loppupätkän polttelin toissapäivänä kaasutoholla, ihan kohtalaisen siistiä jälkeä senki jäliltä tuli. Vois useammin koittaa poltella sillä, jos ei sit pääsis rikkakasvit niin isoiksi. 


Että kova yritys on pitää piha tiptop, harvoin siinä kuitenkaan onnistuu, aina joku paikka on vähän kesken tai rempallaan. Mut sitähän tämä on, ikuisuusprojektia. :) 
Mukavia kesäpäiviä!

7 kommenttia:

Helinä kirjoitti...

Kauniilta näyttää mutta työtäkin riittää:-)

Puutarhamyyrä kirjoitti...

Oikein lupaavalta näyttää. Olen varma, että lopputulos on upea. :)
Hauskat nuo erikorkuiset hirrenpätkät. En menisi niitä leikkaamaan tylsästi saman mittaisiksi. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Mihin aikaan vuodesta taikinamarjaa voi leikata muotoon?

Mari

Teija kirjoitti...

Kiitos 😊

Taikinamarjaa voi leikata pari-kolmeki kertaa pitkin kesää. Mä leikkasin tässä viikolla, loppukesästä leikkaan uudestaan. Se kestää hyvin ja vaatiikin useamman leikkauksen että tuuheutuu ja muoto pysyy.

Satu kirjoitti...

No on sullakin noita projekteja päässy kertymään :) Kyllä ne siitä valmistuu ajan kans, vaikka tietysti ne haluaisi saada äkkiä valmiiksi. Ja mitä pihan valmiuteen tulee niin onko sellaista omakotipihaa joka olisi siinä kunnossa ettei mitään tarttis tehdä?? Mulla tulis kyllä ainakin aika pitkäksi jos ei mikään nurkka vähän repsottaisi :)

Eija kirjoitti...

Oi että mikä projekti ! Uima-altaasta tulee varmasti hieno. Kiva seurata sen valmistumista.

Teija kirjoitti...

Satu, on niitä, edelleen :D Ei viime kesä riittäny kaikkeen...tuskin tämäkään kesä vielä riittää kaikkeen. Ja kyllähän se on just nii että aina pitää olla jotain tekemistä. Isäntä naureskeliki tutuille, että jos ei muuta nii se nostaa vanhat ylös ja mullistaa ne ihan vaa huvin vuoksi. ;)

Eija, kiitos, pysyhän kuulolla, koitan päivittää kunhan saadaan edistystä aikaseksi. :)